Râsul ne face mai inteligenți

Stim cu toții vorba că râsul întinerește, însă puțini ne-am întrebat de unde a apărut această zicală. Pe lângă starea de bine care rezultă atunci când râdem, la nivel cerebral se produce o simfonie chimică.

Oamenii au două tipuri de gândire: gândirea rapidă și gândirea lentă. Cea rapidă ne ajută să luăm acele decizii pentru care nu avem nevoie de mai mult de o milisecundă să ne găndim, cum ar fi depistarea ciripitului unei păsări, completarea frazei „război și …” etc. Cea lentă este gândirea care ne ajută să facem calcule complexe matematice, să luăm decizii care necesită mai mult timp de gândire ș.a.

La nivel cerebral râsul face ca gândirea rapidă să fie mult mai eficientă la adulți având legătură cu amânarea și chiar prevenirea declinului cognitiv sau demența. O echipă de la Universitatea Loma Linda din California a demonstrat acest lucru invitând 20 de persoane adulte sănătoase și cu o viață normală să participe la un studiu. Aceia care au privit 20 de minute fără nicio distragere videoclipuri foarte amuzante au primit un scor mult mai bun la teste de momorie rapidă decât cei care au așteptat calm 20 de minute. Pe lângă testele de memorie rapidă persoanele au primit și un test de analiză al salivei pentru hormoni de stres și cortizol. Rezultatul a arătat că persoanele care au râs au avut tensiune arterială scăzută și un nivel scăzut de cortizol (mai numit și „hormonul de stres”).

De foarte multe ori râsul ne este obstrucționat de o sănătate orală precară, ceea ce atrage după sine probleme și mai complexe. În cele mai mutle cazuri ne neglijăm sănătatea orală din cauza problemelor financiare. Însă, așa cum răul atrage mereu rău după el, așa și o sănătate orală precară atrage aceleași rezultate de sănătate pe termen lung. Optimizând alimentația, rezolvând probleme orale pe care le avem, obținem inevitabil o stare de bine mult mai frecventă, rezultând în mult mai puțin stres și o gândire foarte eficientă.

Abilitatea de învățare și răspunsurile întârziate devin mult mai frecvente odată cu vârsta, însă acest lucru se datorează doar faptului că nu mai râdem atât de mult față de cât o faceam când eram copii și adolescenți. Să râzi cu prietenii sau pur și simplu să urmărești 20 de minute ceva foarte amuzant te ajută să controlezi mult mai bine nivelul de cortizol. Dacă te simți incomod să râzi larg și fără rețineri, înseamnă că ar trebui să programezi o consultație la un stomatolog cât de curând. Investind în zâmbetul tău, investești în fericirea ta.